Razlog 5

Portuguese Times: Križarske vojne Johna Crisóstoma, butlerja aktivista iz New Yorka, 5. del

V lanskem letu (2009), ki je obeležilo 70 letnico nastanka zapisov, je Crisóstomo organiziral razstavo matičnih knjig s konzulata v Bordeauxu, in sicer v Muzeju judovske dediščine v New Yorku.  Letošnja razstava (2010) Centra spomina na holokavst in strpnost v okrožju Nassau  je bila v nedeljo odprta ob navzočnosti Antonia Rodrigueza, ki je prišel izrecno s Portugalske. To je kolega in prijatelj Joãa Crisóstoma, ki je pogosto sodeloval v “križarskih vojnah”. Rodriguezs je bil butler (mordomo) sina Jackie, Johna F. Kennedy-ja mlajšega, ki je umrl 16. julija 1999, ko je njihovo malo rekreativno letalo strmoglavilo v Atlantiku. V nesreči je prav tako izgubila življenje njegova žena, Carolyn  Bessette Kennedy in njena sestra, Lauren Bessette. Za mladim parom sta ostali dve živali: hišna mačka Ruby in pes Petek, ki sta se po tragični smrti lastnikov morala ločiti. Mačka je bila sprejeta k prijateljem v New York, pes pa je šel z Antoniem Rodriguesom na Portugalsko, kjer je pred leti umrl.

 Križarske vojne, ki so mu znane in je Crisóstomo v njih sodeloval, so bile predstavljene v portugalski seriji Portugalci po svetu, ki je bila posvečena New Yorku in je bila pred kratkim na RTP (Rádio e Televisão de Portugal).  Govoril je o primeru Grand Central Terminal, kjer je začel svojo kariero kot aktivist, in o Strawberry Fields, pri vhodu v Central Park in West Street 72, nasproti Dakota apartmajev, kjer je bil umorjen pevec in tekstopisec John Lennon 8. decembra 1980. Kvadratni trg z mozaikom na pločniku italijanskih Pompejev, je zasnoval Bruce Kelly, glavni arhitekt v Central Parku, vendar pa je izvedbo odobrila mestna skupost  Lizbona.

To je kratek portret Johna/Joãa Crisóstoma, Portugalca v Ameriki, ki rad pokaže ameriško kulturo in zgodovino svojega ljudstva. Če se na primer Crisóstomo predstavi nekomu, in pove, da je njegov meterni jezik portugalski, takoj doda: “To je peti jezik, ki ga najbolj govorijo na svetu. ”  http://www.portuguesetimes.com/Ed_2068/Util/edicao.htm

O GLOBO: Zakaj ste sodelovali pri reševanju številnih bistvenih vprašanjih?

Nikoli ne misli : ” Jaz bom pa to napravil. ” So me vrgli v stvari, pa jih nisem mogel pustiti, da bi propadle.   Nihče ni tak, da ne bi vsaj poskušal pomagati. Imel sem kampanjo v ZDA za ohranitev (nacionalnega parka) Serra da Capivara (v Braziliji ; tu živi največji glodalec na svetu, visok 130 cm in težak 65 kg, kapivara), da ohranimo divjino.  

 Ampak moja prioriteta so sedaj moji vnuki , stari 1, 2 in 4 leta. Dobro  je, da se  lahko borim za knjigo o Souzi Dantasu, ki je prevedena v angleščino,  in film “konzul  iz Bordeaux-ja ” , posnet po navdihu o Sousu Mendesu (kaj več na http://amigosdesousamendes.blogspot.com/ in http://www.sousamendes.com/), ki bosta izdana v ZDA.

 Mauro Ventura – Local news columnist and special feature reporter

  1. #1 by Gartrozi on 24/01/2012 - 19:59

    Reblogged this on knapco.

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.