Bastilja

Današnji opoldanski sprehod sem opravila po prazni potujoči tržnici sredi bulevarja Richard Lenoir vse do velikega trga Bastilja, kamor se steka vsaj pet bulevarjev in več velikih ulic v ogromno krožišče. Sredi trga stoji markanten stolp – Bastilja, ki je ostanek nekdanje velike utrdbe, znane po kruti državni ječi iz srednjega veka, v katero je lahko kralj zaprl vsakega, ki mu ni bil povšeči, brez kakšnega sojenja. Utrdba je bila v 14. stoletju del mestnega obzidja, danes pa je takorekoč v centru Pariza. Zgrajena je bila zaradi obrambe pred Angleži, ki so se v stoletni vojni bojevali na francoskem ozemlju za prevlado.

Bastilja je turistična destinacija, čeprav ni kaj veliko videti, če ne štejemo zopet ogromne operne hiše v bližini. V Parizu lahko itak vse ozačimo z “veliko”, ampak tale opera lahko sprejme 2700 gledalcev! Zaradi obleganosti je sama okolica Bastilje precej nesnažna. Pri hoji je treba vseskozi paziti, da ne stopiš na kakšen razkrajajoč ostanek tržnice ali pa izloček, pogosto človeški. V opoldanski vročini dobi celoten zrak težak in neprijeten vonj. Celo ruski kolega Petr, ki si je po velikih mukah našel hotel v bližini pisarn, da lahko hodi peš v službo, se pritožuje, da v hotelu ne more imeti odprtega okna, ker z ulice veje neprijeten vonj. No, se pa že raje pol ure vozim z metrojem, saj je primestje, kjer sem nastanjena,  v primerjavi s tem pravi urejeni biser.

Advertisements
  1. #1 by vincencij on 25/09/2011 - 16:43

    Kaj pa Francozi, si želijo nazaj francoske franke ?

    • #2 by gartrozi on 25/09/2011 - 20:10

      Ne boš verjel, da je na vsakem računu, ki ga dobiš za nakupljeno blago, znesek še vedno v frankih. Ne spomnim se, ali imamo v Sloveniji še tudi dvojno vrednost, ko npr. nakupimo špecerijo?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: