Razlogi

Ta teden sem spoznala zelo zanimivega gospoda, Vilminega prijatelja iz New Yorka, ki sliši na ime John ali Frank, ime pa mu je João Crisóstomo. Ni pritegnil samo naše pozornosti, to počne precej profesionalno: http://www.upmagazine-tap.com/en/2009/12/joao-crisostomo-new-york/

Nekaj tednov se mudi na obiskih v Parizu. Ko je v sredo prišel k nam na večerjo, sem imela vtis, da se že dolgo poznamo, tako prisrčno vzdušje je naredil. Precej je k temu pripomogla odlična Marjanina večerja z artičokami v omaki in dagnjami po francosko in desetletji star portovec, ki ga je Vilma prinesla iz Portugalske. Ko je João poprosil, če sme natisniti članek, ki ga je prejel na mail, sem mu rade volje pomagala in pri tem ugotovila, da članek govori o njemu. Izmed portugalščine sem lahko prepoznala le nekaj znanih imen in sklenila, da si z Googlom pomagam prevesti zadevo v razumljiv jezik. Najbolje je šlo preko francoščine, potem pa v sloveniščino. In tule je povzetek prispevka iz O Globo Magazina, ki ga je pripravil brazilski novinar Mauro Ventura (pojasnila v oklepaju pa so moja):

*******John (João) Crisóstomo je Portugalec, ki živi v New Yorku in je navdušen nad  Brazilijo. Kot nekdanji butler Jacqueline Kennedy Onassis (prve dame ZDA 1961-1963, ko so JFK umorili, ona pa je živela do 1994. leta) je bil John Chrisostomo že  vključen v več različnih akcij,  kot je boj za ohranitev (naravnega parka) Serra da Capivara v Piaui ali pri poklonu veleposlaniku Souza Dantasu, ki je nasprotoval vladni politiki  Vargasa (doba Getúlia Vargasa, predsednika Brazilije 1930-1945) in  rešil na stotine Židov v drugi svetovni vojni.  John je od leta 1970 živel tri leta v Riu, kjer je koristil gostoljubnost na PUC (Pontifícia Universidade Católica do Rio de Janeiro) in dobil mesto pomočnika direktorja za (hotel) Leme Palace (Leme Othon Palace hotel, kjer je začetek plaže Copacabana Beach). Toda njegov interes  ni omejen le na Brazilijo. 

Njihove akcije so obvarovale prazgodovinske najdbe na Portugalskem, pripomogle k rehabilitiaciji  portugalskega ambasadorja Sousa Mendesa (aktivisti se bojujejo za muzej v njegovi hiši v Passalu v Cabanas de Viriato, kjer bi bil tudi Center za študij tolerantnosti in altruizma ; http://amigosdesousamendes.blogspot.com/) in pomagale, da se je v Indoneziji sprejel referendum v zvezi z Vzhodnim Timorjem (Timor je razdeljen na dva dela : zahodni pripada  Indoneziji, ki je hotela pridobiti tudi vzhodni del otoka, in ga je okupirala v obdobju 1975-1999 http://en.wikipedia.org/wiki/West_Timor) ter pri Obami, da je spremenil stališče ZDA v zvezi z zahodno Saharo (nekdanje španske kolonije v Zahodni Afriki, ki sta si jo Maroko in Mavretanija odločili deliti). Njegova hiša v Queensu je okrašena s simboli njegovih bojevanj.

Sporočila  Billa Clintona in  Nobelovega nagrajenca Elia Weisela (l. 1986, Eliezer “Elie” Wiesel ; am. pisatelj, profesor in politični aktivist  židovskega porekla, odlikovan z najimenitnejšim redom : Knight Commander of the Order of the British Empire-KBE) dajejo mešane slike s Stevenom Spielbergom  (med znanimi filmi so tudi taki, ki govorijo o holokaustu, suženjstvu, vojnah in terorizmu) in Xanana Gusmãom, (nekdanjim) premierjem Vzhodnega Timorja (rojenim v mešanem portugalsko-timorskem zakonu, bil je aktivist pri organizaciji mirnih shodov proti kolonializmu, 1974 je postala ta portugalska kolonija svobodna). 

Preštevilne so kartice (sporočila ?) Jacqueline in fotografija njega, ki jo je posnela ona. Pri 67 letih kot ” Butler aktivist ” in “človek izgubljenih razlogov” usklajuje borbenost z administracijo za gradnjo doma na Manhattnu.*********

Zgodba je precej daljša, zato je iz zapisa težko razumeti, kakšne razloge vse najde John, da doseže plemenite cilje. Vsekakor prave. Vsa čast!

Advertisements
  1. #1 by vincencij on 25/09/2011 - 16:38

    Sem komentiral na facebook

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: