Razlog 2

Portuguese Times: Križarske vojne Johna Crisóstoma, butlerja aktivista iz New Yorka, 2. del

João Crisóstomo meni, da ko ga je najela nekdanja prva dama, je bila že poznala, kako delajo Portugalci. Rojena je bila na viktorijanski farmi Hammersmith v Newportu, RI, kjer je bila večina ribičev, kmetov in delavcev iz portugalskih gospodinjstev. Tudi premier, John Fitzgerald Kennedy, je odraščal s Portugalsko. Pravijo, da je slavni kapitan Manuel Zorra (Algarve Olhão ostane v zgodovini Provincetown, na Cape Cod) Kennedya učil plovbe na zahtevo njegovega očeta, Joa Kennedy-ja. Po drugi strani pa je imel John Kennedy tudi kot senator odločilno vlogo v usodi na tisoče Portugalcev, ko so sprejeli zakon o beguncih z Azorov, kar je omogočilo priseljevanje tisoč razseljenih s krizo Azorov, ko je izbruhnil vulkan  Capelinhos na otoku Faial leta 1957.

Crisóstomo meni, da je bila izjemna izkušnja, da je delal za Jackie in priznava, da se je naučil, kaj je boj za razloge, v katere verjameš. ” Jacqueline me je precej zaznamovala, čeprav na moje odločitve ni imela veliko vpliva, ampak njen sin, John – John ga je pa imel. ” Jacqueline je bila vedno neusmiljena. V 60 letih je v Washingtonu uspela preprečiti izginotje zgodovinskega parka Lafayette Square, ki je bil prvotno del Bele hiše. V 70 letih je bilo v New Yorku veliko storjenega proti rušenju Grand Central Terminala, železniške postaje ob 42. cesti, Park Avenue pa je bil izvzet iz sprememb pri urbanizacij območja Columbus Circle.

Vedno ob svojem gospodarju (kot Alfred Pennyworth, Butler Batman in Hobson, Arthur Butler filmi, ki jih mojstrsko igra John Gielgud) je bil Crisóstomo poleg Jackie v kampanji za Grand Central Terminal, ki je bila po njenem okusu. Svoj ​​prosti čas pa je namenil boju z razlogom, v katerega je sam verjel, in to so paleolitske jamske poslikave iz Foz Côa,  stare nad 20.000 let, ki imajo risbe tisoče mož in prikazujejo konje in govedo v skrilavih kamninah iz doline Côa, kjer teče pritok reke Douro na severu Portugalske. Vlada, ki jo je vodil predsednik Cavaco Silva, je načrtovala izgradnjo jezu in potopitev tega najdišča. Crisóstomo je bil ogorčen in je poslal pisma na New York Times ter generalnemu sekretarju ZN, Butrosu Ghaliju, da pojasni, kaj se dogaja na Portugalskem. Ampak odločilno pismo  je bilo predano Rupertu Murdochu, avstralskemu podjetniku (ameriškega rodu), lastniku časopisov in televizijskih omrežij v ZDA, Veliki Britaniji in Avstraliji. S premoženjem 6,3 milijarde dolarjev je lahko imel Murdoch veliko oskrbnikov v New Yorku, ki so bili Portugalci in prijatelji Crisóstoma.

“Bilo je preprosto, dal sem pismo mojemu prijatelju in ga prosil, naj ga preda šefu. V ZDA je imel Murdoch v lasti Wall Street Journal, New York Post in Boston Herald, ker pa je šlo za evropsko državo, je raje uporabil svoj ​​glavni evropski časopis, londonski Times, ki je objavil članek z naslovom Portugalska mora ustaviti vandalizem v dvajsetem stoletju. ” Poročali so v mednarodnem tisku, škandalozne slike so postale najbolj oglaševana zadeva od konca leta 1994. UNESCO-ov odbor Art Rock v Foz Côa  je menil, da gre za “največjo zunanjo ohranitev paleolitika v Evropi, če ne celo na svetu”. Vlada Cavaca Silve se ni dokončno odločila pred volitvami leta 1995 in novi predsednik vlade, socialist António Guterres, je ustavil gradnjo jezu. Da je zdaj Foz Côa  največja razstava paleolitske jamske umetnosti na prostem, je to deloma tudi zaradi Joãa Crisóstoma.

O GLOBO: Kako ste pričeli s svojim aktivizmom?

Leta 1994 je med  študijami za izgradnjo jezu na Foz  Côa  portugalska vlada  odkrila največji  arheološki park , ohranjen v brezzračnem prostoru, z grafikami iz 24.000 let pred našim štetjem, ki bi bile (zaradi jezu) poplavljene. Želeli so prikriti odkritje in začeli smo  mednarodno kampanjo,  da jih rešimo.  Poslal sem pisma pristojnim organom in tiskanim medijem . ” Times “iz Londona  nas je hotel prezreti, vendar sem  tedaj delal v hiši Ruperta Murdocha v NY. Torej, potem je ” Times ” objavil 13  člankov in kolumn na to temo…

(V dolini Côa so bila zaustavljena dela in ohranili so najdbo – februarja 1995 je UNESCO predlagal zaščito, 1996. Leta je bila gradnja ustavljena, 1998 pa je bila arheloska najdba zaščitena, kar je omogočilo kraju Vila Nova de Foz Côa razvoj turizma)

Advertisements
  1. Leave a comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: