Razlog1

Z Vilmo in Johnom (João Crisóstomo) sem hočeš-nočeš preživela tri skupne večere, ki so me pripravili do tega, da sem želela malo bolje razumeti tega aktivista s pravim razlogom. Ker je Portugalec in je veliko delal za Brazilijo, so skoraj vsi članki napisani v portugalščini. Hvala Bogu za Internet in spletna orodja, kot so prevajalniki. Iz portugalščine mi je uspelo dobiti kolikor toliko soliden francoski prevod, na podlagi katerega sem spravila v slovenščino celostranski prispevek novinarja Eurica Mendesa v časopisu Portuguese Times (27.10.2010), ki ga bom objavila v nekaj zaporednih temah (v oklepajih so zaradi boljšega razumevanja podani moji dodatki), ki jih bodo na koncu dopolnili odlomki letošnjega zgoščenega članka brazilskega novinarja M. Venture v reviji O Globo.

Križarske vojne Johna Crisóstoma, butlerja aktivista iz New Yorka http://www.portuguesetimes.com/Ed_2068/util/beat.htm

V starih romanih je bil butler vedno glavni osumljenec in o predstavljenem se praviloma potrjuje, da pripada tej skupini ljudi! Zgodba o Aristidesu de Sousa Mendesu je bila na voljo do konca marca (2011) v Centru memoriala holokavsta in strpnosti v okrožju Nassau County, Long Island, NY. Pobude je osumljen João Crisóstomo, Portugalec, ki prebiva v New Yorku že 35 let, po poklicu butler in v svojem prostem času pobudnik plemenite militantnosti: ohranitve prazgodovinskih risb na skalah v Foz Côa, neodvisnosti Vzhodnega Timorja, potem spomina na Aristidesa de Sousa Mendesa in trenutno za neodvisnost Zahodne Sahare, nekdanje španske kolonije v Zahodni Afriki, ki sta si jo Maroko in Mavretanija odločili deliti. Rodil se je v (portugalskem) mestu Torres Vedras, v katoliški družini, ki mu je dala ime svetnika, Sv. Janeza Krstnika, ki je bil škof Konstantinopola in je povzdignil glas proti nadlogam tedanjega časa ter zaradi družbene aktivnosti postal znan kot Janez Zlatih ust. John je celo hodil na katoliški seminar in se odločil, da postane služabnik Bogu, ampak skozi to, da služi drugim gospodarjem, začenši s portugalsko državo (ki ga je za tri leta vpoklicala k vojakom). Morda je bila odločilna vojna v kolonialni Gvineji Bissao, kjer je prišel do čina poročnika, ko je bil v Enxalé v sotočju z reko Gebe Corubal. Odločil se je iti po svetu vedoč, da bo delal v gostinstvu. Hodil je po Angliji (kjer sta se spoznala z Vilmo), Franciji in Nemčiji, da bi si izboljšal znanje angleščine in francoščine, in razmišljal o povratku na Portugalsko. Pogosto je delal kot receptor v hotelu, odločilno pa je bilo, da je v 70-ih letih odšel v Brazilijo. V Rio de Janeiru, kjer se je vpisal v triletni program gostinstva na Papeški katoliški univerzi, je zopet delal v hotelu kot receptor. Na predlog profesorja je odšel v New York in se kot študent hotelirstva vpisal na Cornell University. Nameraval se je vrniti v Rio de Janeiro, kjer je imel bivališče, ampak leta 1975 je izvedel, da Jacqueline Kennedy Onassis išče butlerja. Ponudil ji svoje storitve in bil izbran. Edina zahteva, ki jo je postavila Jackie, je bila, da ga kličejo Frank namesto John, saj je bil John njen sin. Francisco je namreč drugo ime Joãa Crisóstoma.

Mauro Ventura (O Globo): Kako ste  postali  butler  Jacqueline Kennedy?

Portugalci smo elitni služabniki in oskrbniki elite v New Yorku. Prijatelju butlerju sem rekel, da želim  postati kot on; biti zelo  preprost, izobražen , inteligenten in pozoren. Po treh letih (študija hotelirstva na PUC in pridobivanja izkušenj na delovnih mestih od receptorja naprej) sem jo poklical, da se javim za delo.  Zamešala me je za svojega sina, Johna. Ko je zazvonil telefon, vpraša: » Kaj je John?“. Zato me je potem klicala Frank (njegovo drugo ime je Francisco). Potem  sem najprej pričel delati priložnostno. ..

Advertisements
  1. Leave a comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: