Razlog 4

Portuguese Times: Križarske vojne Johna Crisóstoma, butlerja aktivista iz New Yorka, 4. del

João Crisóstomo je prav tako uspešen v življenju, kot je bil kot aktivist.  Ko je bil odgovoren za preskrbo s hrano pri banki Manitobans, je imel stik z ljudmi, ki upravljajo z velikimi številkami v financah, s politiki in novinarji, ki so mu omogočili druge dejavnosti kot bojevniku z razlogom. Sedež je imel na svojem ​​domu, opreme ni bilo kaj več od telefona, faksa in računalnika, ostalo pa je stvar zavezanosti, da prepriča vse, ki lahko pomagajo. Bil je na primer podpredsednik mednarodne fundacije Raul Wallenberg, ki mu je kot švedskemu diplomatu med drugo svetovno vojno v sodelovanju s švicarskim konzulom Carlom Lutzem, uspelo poslati 55.000 madžarskih Judov v Švico in jih obvarovati pred holokavstom. Po osvoboditvi Budimpešte so ga sovjetski vojaki aretirali in Wallerbeng je umrl v zaporu. Očaran nad likom Aristidesa Sousa Mendesa, Crisóstomo celo leto daje pobudo, da “pokaže portugalskega junaka Američanom”. 

Pred dvema letoma je pripravil razstavo ‘Vizumi za življenje’ in tako promoviral zgodovino  Aristidesa de Sousa Mendesa in drugih diplomatov, katerih dejavnosti so prav tako lahko pomagale na tisočem Judov v času holokavsta: Portugalca Sampaio Garrida e Teixeira Branquinho in Brazilca Luisa Sousa Dantas e Joao Guimaraes Rosa, avtorja romana Grande Sertao: Veredas. Poleg tega, da je bil zdravnik, je bil eden največjih brazilskih pisateljev vseh časov. Rosa je bil tudi diplomat, v začetku kariere je delal  kot namestnik konzula v Hamburgu v Nemčiji (1938-1942), kjer je pomagal s svojo ženo, Roso de Carvalho Aracy, ko sta izdal več viz, kot je bilo zakonsko določeno, kar je mnogim Židom omogočilo pobegniti v Brazilijo. Po vojni sta si pisatelj in njegova žena prislužila priznanje države Izrael. Aracy je res edina ženska med počastenimi v Parku pravice, v muzeju holokavsta v Izraelu.

O GLOBO: In kako je Souza Dantas  prišel med  veleposlanike  Brazilije ?

 Kdor pozna preteklost Sousa Mendesa, je vedel za Souza Dantasa . Oba sta  bila diplomata s podobnima imenoma, govorila sta portugalsko in naredila kariero  v Franciji, reševala Žide in umrla istega leta  ( aprila 1954 ). Organizirali smo spominske maše za udeležence v 22 državah in praznovanje za Sousa Mendesa, in se želeli spomniti tudi Souza Dantasa.  Ko je bil Fernando Henrique Cardoso  (predsednik Brazilije 1995-2003) tukaj , je imel govor : ” Gospod ve, da je skoraj 50 let od  smrti Souza Dantasa, ko nismo naredili nič? Tukaj je knjiga ( zgodovinarja Fábia Koifmana ) o tem.” On je zahteval , da se poveže oba konzula  in kmalu po tem smo imeli prvo spominsko slovesnost  za Souza Dantasa v ZDA.

Advertisements
  1. Leave a comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: