Vsisveti

Po starem poganskem običaju je krščanska vera zapovedala praznik Vseh Svetih, ki je postal še državni praznik, ki ga kot dan spomina na mrtve praznujejo tudi drugod po svetu. Zatorej se obeta malo podaljšan vikend in obisk ne samo živih domačih, ampak tudi grobov pokojnih, ki smo jih obdržali v lepem spominu. To praznovanje se pa le malokje po svetu sprevrže v tolikšno pretiravanje pri krašenju grobov in razkazovanje nove zimske garderobe ob komemoracijah, kot ga lahko vidimo v Sloveniji.

 Pred petimi leti smo spoznali daljno sestrično s Portugalske, ki je prišla prvič na obisk ravno v času prvonovembrskih praznikov, da bi spoznala potomce skupnega pradedka. Vozili smo jo po Sloveniji od ene družine do druge, pri vsaki pa obiskali pokopališče. Ni se mogla načuditi, koliko svežih rož v umetelnih aranžmajih je izpostavljenih prvi jutranji slani, ki jih bo uničila. In koliko sveč je postavljenih na vsakem grobu, da je v večernem mraku že sama prepoznala lokacijo pokopališča po rumeno rdečem soju sveč, ki ga je obdajal. Spraševala je, če ni škoda, da se vse to nosi na pokopališče za en dan. Da si pri njih tega že ne bi mogli privoščiti. Tu sem se v sebi nasmehnila, saj imajo na toplem Portugalskem prav gotovo ugodnejše razmere za gojenje cvetja, kot pri nas. Le potrebe ne vidijo, da bi na ta način izkazovali, koliko močan spomin jih veže na rajne.

 Pravzaprav kar pogosto obiskujem pokopališča. Ko sem v neznanem kraju in če mi ostaja kaj časa, skočim pogledat, kako je urejeno. Če je to v Sloveniji med dopustom v toplicah, me zanimajo predvsem priimki rodbin tistega kraja, če je v tujini, me zanima pa kultura negovanja spomina na pokojne. Ugotavljam, da so si pokopališča  v mediteranskem območju drugačna od naših in si med seboj precej podobna. Pa naj gre za Črno Goro, Dalmacijo, Istro ali za Francijo, Katalonijo in Portugalsko: ker je podlaga večinoma kamnita, niso kopali prav globokih grobov, pač pa so si postavili kamnite gomile, včasih cele grobnice in kapelice, ki so precej dvignjene nad nivo zemlje. Ko sem pred kratkim v Levaloisu iskala grob slavnega konstruktorja Eiffla, sem lahko opazila poleg starih kamnitih in malce novejših marmornih grobov tudi čisto revne gomile, brez kakršnega koli okvirja in spomenika. Rjav kupček zemlje pomešane z zdrobljenim kamenjem je označevala le majhna ploščica, položena vodoravno na gomilo, z imenom in letnicami umrlega. Videti je žalostno, saj je več kot očitno, da groba ne bo nihče vzdrževal, da ga bodo prekopali takoj, ko mine plačana doba. Pa saj se tistim velikim marmornim grobom ne godi nič drugače: če ni plačana pristojbina, ga bodo pač razdrli in zavrgli, prostor pa oddali v najem drugemu. Nikoli nisem mogla razumeti, zakaj smo sprejeli tako barbarske predpise. Ali ne bi bilo prav, da nagrobniki ostanejo vsaj še nekaj generacij po smrti, saj so svojevrsten zapis življenja, ki je minulo.

 Ko smo nedavno šle z Marjano in Vilmo v Normandijo na grob, sem opazila iste značilnosti. Kamnite grobnice in grobovi, redko okrašeni s pravi rožami ali cvetjem in NOBENE sveče. Nikjer nobene sveče. Ne prižgane ne dogorele, niti v smetnjaku jih ni bilo. No, pravzaprav je bila ena: na grobu, ki smo ga obiskale Slovenke, je po našem odhodu gorela sveča, domačo podobo pa je grobu dajala bogato razcvetena lončna krizantema. Le kdaj smo Slovenci razvili to navado, da prinašamo na grobove sveče in cvetje? Pa cvetje sploh ne moti, pač pa sveče v plastičnih posodah s kovinskimi pokrovi. Že nekaj časa kupujem stekleno posodo, v katero postaviš svečo, a kaj ko je tudi ta v plastiki!

Morda pa letos prižgemo kakšno svečo manj in podpremo akcijo  Ministrstva za okolje. Prižgimo raje virutalno svečko s posvetilom tistemu, ki mu je namenjena. Poskusite! Ravno tako odleže…

 http://www.svecamanj.si/stran/prizgi_sveco

Advertisements

  1. Leave a comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: