Mreženje

An appeaser is one who feeds a crocodile, hoping it will eat him last.
Winston Churchill

Splet je res postal globalna vas, saj se vse marnje in čenče, ki jih kdorkoli zapiše vanj, ohranijo, nekam stečejo in za neznan namen povežejo. Na tej vasi je nešteto neznancev in končna množica znancev. Prijateljev v tradicionalnem smislu na spletu ni. Saj tudi niso potrebni! Kdo pa bi svojo največjo skrivnost zapisal na Facebook, čivknil svojo bolečino v Twitter ali v svoj profil na Linkedin napisal, kaj ga teži? Morda jo lahko izrazi z umetniškim posnetkom na YouTube ali na svoji spletni strani. Toda še tako skrite in zavite psevdonime, raztresene elektronske račune in dostope z več IP naslovov bodo zvite oznake in hude spletne mašine pričele povezovati na podlagi tvojih drobnih nedoslednosti pri zakrivanju identitete. Torej ti ostane samo eno: uporabljaj svoje osebno ime vedno in povsod ter v spletne zanke napiši in pošlji samo tisto, kar bi objavil tudi na oglasni deski ob vhodu v vaško trgovino ali v lokalni časnik. Kot eden glavnih strokovnjakov pri nas se trenutno šteje Matej Špehar. O obnašanju na spletu se kaže podučiti na njegovih straneh.

Zadnje čase intenzivno preizkušam uporabo socialnih omrežij v profesionalne namene. In imam precejšnje težave, ker znanci in kolegi še v sanjah ne pomislijo, da bi bila lahko ta orodja tudi koristna pri vsakdanjem delu. To sem ugotovila v svetovnem merilu v okviru svoje stroke. Ne le, da sem v treh tednih v Sloveniji našla cele 3 % članov društva za varstvo rastlin, ki so stisnili gumbek, da jim je novo postavljena strana na FB všeč. V evropskem merilu sem dobila med “prijatelje” 2% povabljenih, v svetovnem merilu pa manj kot 1 % povabljenih po elektronski pošti. Govorim seveda o znanem krogu naslovnikov, s katerimi redno sodelujemo in uporabljajo običajno elektronsko komuniciranje. Sem pa odkrila udarnike zlasti iz ZDA in UK, ki mojstrsko obvladujejo tok informacij in v svoje interese vprežejo vse ptičke in druge, ki radi “delijo” vroče kostanje. Da si približno lahko predstavljate, kakšna znanja so potrebna za obvladovanje takih tokov, poglejte razpis za pomočnika urednika sodobnega spletnega medija:

Sama sem si morala kar nekaj kratic podrobneje pojasniti. Npr.: [SEO] Search engine optimization is the process of improving the visibility of a website or a web page in search engines via the “natural” or un-paid (“organic” or “algorithmic”) search results.

[HTML]  HyperText Markup Language, the predominant markup language for web pages. HTML is the basic building-blocks of webpages. A markup language is a set of markup tags, and HTML uses markup tags to describe web pages.

[CSS] Cascading Style Sheets is a style sheet language used to describe the presentation semantics (the look and formatting) of a document written in a markup language. Its most common application is to style web pages written in HTML and XHTML, but the language can also be applied to any kind of XML document, including SVG and XUL

[CMS] A content management system is the collection of procedures used to manage work flow in a collaborative environment. These procedures can be manual or computer-based.

Če je prav označeno, spletne mašine najdejo vse! In ker me je pravkar pričel loviti še moj lastni blog, naj ga označim s “tagi”, da ga bo laže najti in naj povem omrežju, da sem po več kot mesecu dni zopet nekaj napisala, ga bom zlorabila nazaj in na njem preizkusila, kako se razume z Googlom. Pa da te vidimo…

P.S.: Od sedaj dalje berem elektronske knjige samo, če so zastonj.

<div><div style=”font-size:12px;padding:5px 0 12px;”>View more  <a href=”http://findebookee.com/p/plant-pest&#8221; target=”_blank” >ebooks</a> on <a href=”http://findebookee.com&#8221; target=”_blank” >findebookee.com</a></div> </div>

 

Advertisements

  1. #1 by gartrozi on 05/01/2012 - 17:23

    Nista najbolj za skupaj, kaj? Tale koda za knjigo naj bi bila namenjena prav za WordPress…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: